Wist je dat planten kunnen zien, voelen, horen, proeven en ruiken.
Ik vond ergens tijdens het opruimen van mijn huis een aantekening van biologie.
Het ging over fotosynthese en huidmondjes. De enige aantekening die van alle studieboeken en aantekenschriften bewaard is gebleven. Want zodra je geslaagd bent, verbrand je je studieboeken.
In ieder geval, ik vond het zeer interessant wat ik allemaal had opgeschreven. Blijkbaar toen ook al en nu alleen maar meer. Ik belande uiteindelijk op het internet en bevond me in de wondere wereld van planten.

Ik kwam er achter dat planten kunnen zien, voelen, horen, proeven en ruiken. Allemaal eigenschappen die de mens ook heeft. Dan ga je ineens heel anders kijken naar die grasspriet onder je voeten. Maar hoe dan?

Zien: Planten groeien naar de zon. Hieruit kun je al opmaken dat een plant de zon kan zien. Hij ziet dus het licht en groeit in die richting.

Voelen: Planten voelen wanneer er gevaar dreigt en kunnen hiermee andere planten op de hoogte stellen. Ook voelen ze of het koud of warm is waardoor ze op het weer reageren. Denk maar aan de zomer en de winter. Een plant kan voelen wat boven en onder is. Dat de aarde onder hun zit en de lucht boven. Waardoor de wortels de grond in gaan en het plantje naar boven.

Horen: Zoals ik hierboven al benoemde kunnen planten elkaar waarschuwen als er gevaar dreigt. Ze geven dit door aan andere planten door trillingen.

Proeven: Wanneer planten bedreigt worden spreiden ze een geur af die andere planten weer kunnen ruiken. Wortels kunnen ook proeven, ze gaan op zoek naar water en voedingsstoffen in de grond wanneer in nabije omgeving schaarste is.

Ruiken: Planten ruiken dus wanneer er gevaar dreigt. Denk bijvoorbeeld aan een giraf die wel zin heeft in wat blaadjes. De plant vind het niet heel fijn als de hele boom word opgegeten. Zodra een plant in de omliggende omgeving opgepeuzeld word door een giraf gaat een andere plant beginnen aan een proces waarbij de bladeren totaal niet lekker meer smaken voor de giraf.

Planten bezitten over nog veel meer unieke eigenschappen die de mens niet heeft en waarschijnlijk weten we de helft nog niet. Het heeft me tot nadenken gezet hoe belangrijk de natuur voor de mens is. Misschien vertel ik daar de volgende keer meer over…

Share: