Begin van dit jaar hebben we een bodemtest van Pokon gedaan. Het geeft je een algeheel beeld over de staat van je grond. Bij de winkel kochten we de Pokonkit met hierin een bakje (monster). Vanuit verschillende plekjes in de (moes)tuin hebben we aarde verzameld. Dit monster hebben we vervolgens opgestuurd  naar Pokon. Het duurde ongeveer 3 weken voordat we de uitslag kregen.

Resultaten van het bodemonderzoek in onze (moes)tuin van zeeklei:

  • Zuurgraad: 6,9 > Dit is te hoog. De optimale zuurgraad van deze grond is 5,3-5,7Een juiste zuurgraad (pH) van de grond is nodig voor een goede opname van de voedingselementen door planten en een gezond bodemleven.
  • Fosfaattoestand: 490 kg P/ha > Gehalte is te hoog. Het streefgehalte is: 270-380 kg P/haFosfaat is belangrijk voor de wortelvorming van planten en voor de afroeping van zaden.
  • Kalitoestand: 175 kg K/ha > Wederom te hoog. Streefgehalte is 85-135 kg K/haKali is belangrijk voor de weerstand van de plant tegen extreme omstandigheden zoals droogte en kou.
  • Magnesiumtoestand: 145 kg Mg/ha > Ook het magnesiumgehalte is te hoog. Streefwaarde hier is 85-135 kg Mg/haMagnesium is belangrijk voor de vorming van bladgroen. Bij gebrek ziet men gele vlekken of strepen op het blad.Reparatieadvies van de moestuin (gegeven door Pokon):
  • Zowel de zuurgraad, de fosfaattoestand, de kalitoestand als het magnesium wijzen uit dat de gehaltes te hoog liggen. Advies is om niks aan de grond toe te voegen. Het teveel aan gehaltes zullen langs een natuurlijke weg op het gewenste niveau komen.
Share: