Wanneer ik van de week ging wildplukken en op zoek ging naar de vlierbloesem omdat ik dit overal op Instagram voorbij zag komen. Had ik nooit verwacht dat ik het zo snel zou vinden. Eenmaal bij de struik twijfelde ik. Zo makkelijk? En stelde de vraag aan twee voorbijgaande dames. Die mijn vraag vrolijk beantwoorde met een “jaaa”. Ik nam wat mee en vervolgde mijn pad op weg naar huis. Om de hoek van mijn huis staat er dus ook gewoon één… 

De bloemen die hoog groeien, er mooi uit zien en een lekkere geur hebben verzamelde ik bij elkaar. Ongelofelijk wat er allemaal in de natuur groeit en wat je kunt gebruiken! Wij kochten namelijk best vaak de vlierbloesem-siroop uit de supermarkt. Omdat we dol zijn op de frisse smaak van de bloesem. Ik vond het dan ook zeer verassend om al die foto’s voorbij te zien komen met deze heerlijke huisgemaakte zomerse frisse dorstlesser. Helemaal verbaasd was ik over het gemak om de siroop zelf te maken. En ik wil echt niet overdrijven. Maar mijn eigen gemaakte limonade smaakt echt veel lekkerder dan die uit de supermarkt. Daarom kon ik het niet laten om er over te schrijven en hopelijk meer mensen enthousiast te maken over deze geweldige struik die hier in Zeeland overal in het wild groeit!

RECEPT VLIERBLOESEM-SIROOP

Wat heb je nodig?

Vlierbloesem, citroen, suiker, vergiet, kaasdoek, pan.

Hoe ga je te werk? 

Verzamel een handje vol “boeket” aan vlierbloesem.
Kijk goed of de bloemen er mooi uit zien en lekker ruiken.
Schud er even een keer mee en kijk of er geen beestjes tussen zitten.
Knip de grote dikke stelen eraf en giet 1 liter water over de bloesem.
Laat dit 12 tot 24 uur staan met de deksel op de pan.
Giet het mengsel dan door een vergiet en vervolgens nog eens door een kaasdoek.
Zodat je een egale vloeistof krijgt.
Zet een pannetje met de vloeistof op een laag vuur.
Aangevuld met ongeveer 300 gram suiker en het sap van een citroen.
Zorg dat de siroop niet kookt en de suiker oplost.
Warm het ongeveer 5 tot 10 minuten op.
Giet de siroop over in een steriele glazen fles/pot en laat het afkoelen.

 

 

 

Share: