Met het slechte weer van vandaag heb ik mooi de tijd om weer eens achter de laptop te gaan zitten. Dit keer ga ik je meer vertellen over onze inmiddels tweejarige artisjok ‘Violet de Provence’. Vorig jaar hebben we de artisjok gekweekt en in het voorjaar een plekje gegeven bij de meerjarige bloemen en planten.

De artisjok kun je zo’n 4 tot 5 jaar oogsten waarna je de scheuten van de moederplant verplaatst en de moederplant zelf verwijderd. Na 3 jaar gaat de plant achteruit waardoor het dus verstandig is om dan te gaan stekken. Dit doe je rond april waarbij je er voor zorgt dat je een aantal jonge stelen en een stuk wortel aan de plant hebt zitten. Dit verpotten en zodra de stekjes sterk genoeg zijn kan je ze midden mei buiten (een meter uit elkaar) in de volle grond zetten. Of in het late najaar zodat je ze laat overwinteren en in een volgend voorjaar weer uit kunt planten. Dit jaar zit er voor het eerst een bloem in onze artisjok. Een aantal moestuintjes verderop hebben ze er een paar staan die ruim een meter hoog zijn. Wat het effect geeft alsof je in de wildernis terecht bent gekomen. Het blad van de artisjok verkleurd ook zo mooi van lichtgrijs naar donkergroen. Zoveel ervaring heb ik nog niet met de artisjok en het schijnt lastig te bepalen wanneer de bloemknop rijp is. Dat vind ik juist zo leuk aan tuinieren dat het eigenlijk een beetje experimenteren is. Bij de artisjok is het niet zo heel erg aangezien de bloem ook een prachtig gezicht geeft in je moestuin. Erg benieuwd of ik op tijd zal zijn met het oogsten.

Share: