TomatilloDe tomatillo is afkomstig uit Mexico. In Nederland niet zo bekend. Wij hadden een heleboel zaadjes waarvan we dachten dat het allemaal tomaat was. Coyote tomaat en de tomatillo kwamen gezond op. De rest konden we weg gooien. (Coyote tomaat is trouwens gewoon een gele cherry tomaat). Maar niet wetende dat de tomatillo eigenlijk geen tomaat is.

Je noemt ze ook wel de Mexicaanse aardkers en het lijkt op de lampionplant. De planten kunnen 1 meter 50 lang worden met veel vertakkingen. Je krijgt een soort mini boom met geel/bruine bloemen. Er zijn verschillende kleuren tomatillo. Groen, geel, roodachtig, blauw en violet. Wij hadden de paarse tomatillo. Ook dit hadden we pas door toen we een rijpe groene tomatillo in de zon hadden gelegd. En de volgende dag was deze paars gekleurd! De geel/ bruine bloemen worden lampionnetjes. In eerste instantie is de lampion leeg. Maar al snel groeit hier langzaam een bes in. Zodra de lampion open barst en verdroogd en je de tomatillo ziet zitten dan is hij rijp om te plukken. Wanneer je ze ontdoet van hun schil voelen ze kleverig, vettig en plakkerig aan. Wij hebben ze daarna in een bak in de zon nog laten rijpen. Waarin ze verkleurde van groen naar violet. Wat is de natuur toch wonderbaarlijk. Goed wassen en… Nu nog proeven! Heerlijk fris, zuur, zoetig. Je kunt ze rauw in een (fruit)salade verwerken. Maar ik vind ze zelf lekkerder wanneer ze even in de oven of op de grill zijn geweest. Een smaak die ik nog nooit geproefd heb. Je kunt er een heerlijke salsa of chutney van maken. Hieronder heb ik mijn recept van de Salsa verde gezet. Meerdere recepten gezien op het internet.
Maar ik vond die van mezelf wel echt het makkelijkst.

Ingrediënten voor Salsa verde
* Tomatillo’s zo veel als je hebt/wilt.
* 1 a 2 rode Spaanse pepers
* 1 Limoen
* Knoflook
* Ui
* Peterselie of koriander
* Zout

Zo weinig? Ja, simpel he? Je hebt wel een grill pan nodig en een blender. Maar dan is je salsa verde ook echt zo klaar!
Snijd de tomatillo’s in 4-en, snijd de knoflook en de ui in grove stukken. Verwijder de zaadlijst uit de Spaanse peper en snijd deze in stukjes. Doe dit allemaal in de grill op middelmatig vuur zonder boter of olie. Wanneer de tomatillo bruin kleurt, een mooie gegrilde kleur krijgt en de geur je tegemoet komt laat je het nog even afkoelen. Voeg als laatst een snufje zout, limoensap van 1 limoen en een handje vol peterselie (of koriander) toe. Haal alles door de blender en je salsa verde is klaar. Smullen maar…

Share: